İzlenen kitaplar...

İzlenen kitaplar...

 Sinema tarihinde, sinemanın popülaritesini arttıran etkenlerden biri de kuşkusuz yazdıkları kitaplarla film yazarlarına ilham kaynağı olan yazarlar ve yazdıkları kitaplardır. Geçmişten bugüne birçok kitabın sinemaya uyarlandığını görüyoruz ve bu alanda oldukça başarılı yapıtlar ortaya çıkmıştır. Kitap okuduğumuzda elbetteki sahneler, karakterler, mekanlar tamamen okurun hayal gücünün özgür belirlenimine kalmış. Bu durum okurda içsel bir tutku, heyecan ve coşku yaratır. Kitabın sinemaya uyarlanması da bu noktada tam da zihinsel kurguya, okurun belirlediği karakterlere göre bir belirlenim kazandırıyor ve onlara canlılık kazandırıyor. Fakat film her zaman için okurun beklentilerini karşılayamayabilir. Bunun en önemli sebebi kitapların daha ayrıntılı olması ve okur filmi kitaptan sonra okuduysa hayal gücünden uzakta kalmasıdır. Sizler için bu yazımızda filmlerle daha da ölümsüzleşen, filmleşen kitaplardan 5 efsane film paylaşacağız. 
 

1. Fareler ve insanlar

 

 John Steinbeck'e ait olan roman, 1937 yılında yayınlanmıştır. Eserlerinde genellikle işçi yaşamını ve toplumsal sorunları dile getirmiştir. Onu benzersizde kılan bu sorunları çok iyi şekilde, olağanüstü bir gerçeklikle ele almasıdır. Öyleki bir çok eseri yüksek bir beğeni kitlesine ulaşmıştır. Bu kitabında Kaliforniya'da yaşanan bunalımdan, iki gezgin çiftçinin serüveni üzerinden anlatmaktadır. Lennie Small, akli dengesi bozuk, saf, çocuksu düşüncelere sahip ama fiziksel olarakta oldukça güçlü biri olarak karşımıza çıkarken, George Milton ise daha zeki, uyanık biri olduğundan çoğu zaman için tüm yükü üzerine almıştır. Sıkı bir dostlukları olan bu iki dostun oldukça temiz, güzel hayalleri vardır. Tek hayalleri bir çiftliğe sahip olmak ve hayvanlarını beslemektir. Hayallerini gerçekleştirmek için çok çalışmaları gerektiğini bilirler. Lennie akli dengesinden dolayı sorunlar yaşamaktadır. George ise bir yandan Lennie ile bir yandan da işler ile ilgilenmektedir. Lennie orantısız bir sevme gücüne sahiptir ve yumuşak gelen her şeyi okşamayı sevmektedir. Fakat bunları severken orantısız güçten dolayı özellikle hayvanları öldürebilmektedir. Bu orantısız güç hiç umulmadık bir boyuta ulaşır ve bir insanı öldürür. George, bu olaydan sonra Lennei için çok önemli bir şey yapar. Hikayemizi burda bırakıp devamını sizin okumanıza veya izlemenize bırakıyoruz. 

 Kitabın filme uyarlanması ise 1992 yılında olup yönetmeni Gary Sinise'dir. Oyuncular; John Malkovich (Lennie Small), Gary Sinise ( George Milton), Sherilyn Fenn (curley'nin karısı), Casey Siemaszko (Curley), John Terry (Slim) gibi isimler yer alıyor. Seyirciler tarafından olumlu dönütler alan film özellikle John Malkovich'in oyunculuğuyla büyük bir beğeni kazanmıştır. Film İMDB'si 7,5 puanına sahiptir.

 

 

2. Çizgili Pijamalı Çocuk

 

 John Boyne ait olan roman, 2006 yılında yayınlanmıştır. Kısa sürede yazılan bir kitap özelliği taşıyan kitap aslında çocuk edebiyatından bir kitap olsa da içerik olarak bir çocuğa uygun bir konu değil ve yayınlandığı yıldan itibaren her yaştan okurun ilgisini çekmeyi başarmıştır. Kitabın konusuna gelecek olursak; İkinci Dünya savaşı sırasında Nazi Almanya'sında geçiyor ve iki çocuğun gözlerinden anlatılıyor. Bruno II. Dünya Savaşı sırasında büyümeye çalışan, ailesi ile Berlin’de yaşayan bir çocuktur. Bruno'nun babası bir Nazi subayıdır ve bir gün gerçekleşen ziyaret sonucu babası terfi alır karargah komutanı olur. Ailesi ile Polonya'ya (Auschwitz) taşınırlar. Bruno bu yerde kenidini çok yalnız hisseder. Çünkü evlerinin çevresinde ne ev vardır ne de arkadaş olabileceği birileri. Bruno çok meraklı biri ve macerayıda çok sever. Bu merakı etrafta bir gezinti yapmasına sebep olur ve gezinti sonucunda tel örgülerine rastlar. Tel örgülerinin arkasında Schmuel adında kendisiyle aynı yaşta bir çocukla karşılaşır. Schmuel'de bruno gibi yalnızlık çekmektedir. Annesi ve kardeşlerinden ayrılmak zorunda kalan Schmuel, babası ile toplama kampındadır ama babasını kamp içinde kaybetmiş bulamamaktadır. Bruno ve Schmuel kısa sürede çok yakın arkadaş olurlar. Bir gün Bruno, Schmuel ile onun babasını aramaya karar verir ve tellerinin altından gizlice içeri girer. Bundan sonra hiç beklenmedik, korkunç bir olay yaşanır. Sonunu yine siz meraklı okuyucularımıza bırakıyoruz.

 Kitabın filme uyarlanması 2008 yılında olup yönetmeni Mark Herman'dır. Oyuncular; Asa Butterfield (Bruno), Jack Scanlon (Schmuel), Vera Farmiga (Elsa), David Thewlis (Ralf) gibi isimler yer alıyor. Seyirciler tarafından olumlu dönütler alan film 7,8 puana sahiptir.

 

 

3. Ölü Ozanlar Derneği

 

 Bu kitap verdiğimiz diğer kitaplardan ayrı bir özellik taşımaktadır. Sinema tarihinde pekte alışık olmadığımız bir durum gerçekleşmiştir. Kitap, filmden sonra yazılmıştır. Gerçek bir yaşamdan alınmış, otobiyografik bir filmdir. Senaryosu Tom Shulman tarafından kendi hayatından esimlenerek yazılmıştır. Amerikalı yazar N.H. Kleinbaum tarafından kitap haline getirilen; gençlik psikolojisi ve edebiyat temaları üzerinde durulan bu kitap, yayımlandığı dönemden bu yana en başarılı kitaplar arasında yerini hep korumuştur.Ölü ozanlar derneği, çok sert bir eğitim anlayışına sahip en büyük ilkesi disiplin olan, sadece erkek öğrencilerinin bulunduğu Welton Akademisi'nde geçiyor.Öğrenciler hem aileler tarafından hem de okul tarafında sıkı bir baskı altındadır. Dersler sıkı bir disiplin içinde işlenmekte ve öğrencilerin müfredat ve okulun belirlediği boş zaman etkinlikleri dışında bir işle uğraşmaları yasaklanmıştır. Her şey okula John Keating adlı öğretmenin gelişiyle değişmeye başlamıştır. Keating diğer öğretmenlerin aksine öğrencilere baskı uygulamayan, öğrencilere hayatı yeniden öğrenmeyi ve farklı açılardan bakmasını öğreten, öğrencilerin kendilerini keşfetmesine olanak sağlayan ve vakit varken tomurcukları topla anlayışını onlara aşılayan biridir.Tabi bununla beraber edebiyatın, şiirin büyülü dünyasına onları dahil etmiştir. Bundan sonra akademiyi ve Keating'i kötü günler beklemektedir.

 Peter Weir yönetiminde 1989 yılında çekilmiş bir filmdir. En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'nü almıştır. Robin Williams ile özdeşleşmiş film, seyircilerden tam not alıyor. Oyuncular; Robin Williams (John Keating), Erhan Hawke  (Todd Anderson), Robert Sean Leonard (Neil Perry) gibi isimler yer alıyor. Beğeni kitlesi oldukça yüksek olan filmin İMDb'si 8,1'dir. 

 

 

4. Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi

 

 F. Scott Fitzgerald’ın 1922 yılında yayımladığı öyküden uyarlanmış, 2008 yapımı filmdir. Kitap; doğum, ölüm ve zaman temalarını sıradışı bir şekilde anlatan, muhteşem kurgusuyla hafızalardan silinmeyecek bir güce sahiptir. 1918'de, New Orleans halkı 1. Dünya Savaşı'nın bitişini kutlarken; bir bebek 86 yaşındaki bir adamın fiziksel görünüşü ile doğar. Bebeğin annesi doğumdan kısa bir süre sonra ölür ve babası, Thomas Button, bebeği alır ve onu huzurevinin önüne bırakır. Huzurevinde çalışan çift Queenie ve Tizzy bebeği bulurlar. Hamile kalamayan Queenie, bebeği kendi üstüne almaya karar verir. Bebeğe Benjamin ismini verir. Film bundan sonra Benjamin'in fiziksel gelişimiyle devam eder. Tabi bu anlattıklarımız film için geçerli. Film, kitapla pek uyuşmayan bir kurgu yaratarak kendine has bir anlatıma sahiptir. 

 David Fincher yönetmenliğindeki film en iyi film dalında Oscar Ödüllerine aday gösterilmiştir. Fakat kazanamamıştır. Oyuncular; Brad Pitt (Benjamin Button), Cate Blanchett (Daisy Fuller), Julia Ormond (Caroline), Taraji Penda Henson (Queenie), Mahershalalhashbaz Ali (Tizzy), Jason Flemyng (Thomas Button) gibi oyuncularyer alıyor. Film 7,8 IMDb puanıyla izleyicilerden oldukça olumlu dönütler almıştır.

 

 

5. Uçurtma Avcısı

 

 Kitap, Afganistan asıllı Amerikalı yazar Khaled Hosseini tarafından yazılan ilk kitabıdır. Kitabın ana konusunu iki arkadaş olan Emir ve Hasan arasındaki dostluk, sevgi, ihanet temaları oluşturmaktadır. Emir, Kabil'de yaşayan zengin ve yardımsever bir iş adamının oğludur. Hasan ise ülkede pek sevilmeyen bir Hazara çocuğudur. Hasan'ın babası Ali, Emir'in babasının evinde hizmetçidir ve böylece Emir ve Hasan'ın arkadaşlığı başlamış olur. Kabil'de her yıl geleneksel uçurtma şenliği düzenlenmektedir. Bir gün uçurtma yarışı yapılır ve bu yarışmaya Emir ve Hasan da katılır, yarışmayı kazanırlar. Ancak Kabil'de çıkan devrim savaşı nedeniyle Emir ve babası ülkeyi terk ederler. Hayatlarını ABD'de, Kaliforniya'da sürdürmeye başlarlar fakat Emir, geçmişte yaşadıklarını unutamaz ve Afganistan'a geri döner. Olaylar bundan sonra karmaşık bir hal alarak devam eder.

 Kitabın sinemaya uyarlanması 2007'de gerçekleşmiştir. Amerikalı yapımcı Marc Forster tarafından çekilen ve gösterime girmiştir. Film, Halit Hüseyn'nin aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanmıştır. Oyuncular; Khalid Abdalla (Emir), Ahmed Han Mahmudzade (Hasan), Atossa Leoni (süreyya), Shaun Taub (Rahim Han) gibi oyuncular yer almaktadır. 8,4 IMDb puanı olan film biyografik ve dram türünde bir yapıttır.

 

 

  Sizler için birbirinden güzel efsaneleşmiş beş başyapıtı sunmuş olduk. Tabi eklenecek birbirinden güzel birçok yapıt vardır. Bu seçtiklerimiz tamamen hazırlayanın tercihine göre hazırlandığını unutmamak gerek.  Keyifli seyirler ve okumalar.

 
 

 

Etiketler: Kültür, sanat, sinema, kitap, eser, başyapıt, beyazperde, kült eserler, oyuncu, yönetmen, yapımcı, yazar, senarist, seyirci, okuyucu, roman, hikaye, dram, otobiyografi
Nisan 12, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Alışveriş deneyiminizi geliştirmek, hizmetlerimizi sunmak, müşterilerin hizmetlerimizi nasıl kullandığını anlayarak iyileştirmeler yapabilmek ve ilgi alanlarına göre özelleştirilmiş reklamlar da dahil olmak üzere reklamları gösterebilmek için çerezler ve benzeri araçları kullanmaktayız. Onaylı üçüncü taraflar da bu araçları, reklam gösterimimizle bağlantılı olarak kullanır.