Dünyanın Hazineleri: Dünyada Görülmesi Gereken Yerler

Dünyanın Hazineleri: Dünyada Görülmesi Gereken Yerler

İnsanlık tarihi boyunca, insanların doğal güzelliklere olan tutkusu onların yerleşecek yerleri belirlemeleri açısından büyük öneme sahip olmuştur. Doğal güzelliklerin yanında insan eliyle yapılan yapılar da vardır ve bunlar benzersiz güzelliklere sahiptir. Böylesi güzelliklerin olması insanların geziye olan tutkusunu daha da arttırmıştır. Elbette ki dediğimiz gibi dünya üzerinde benzersiz birçok doğal güzellik ve yapı bulunmaktadır. Biz bunlardan sadece bir kaçını sizlerle paylaşıp geriye kalan eşsiz yerleri siz meraklı gezginlerin keşfetmesine bırakacağız. Haydi beraber bir dünya turu yapalım...

 

 

 

Mu Cang Chai - Vietnam

 

 

Mù Cang Chải, Vietnam'ın Kuzeybatı bölgesinde, Yên Bái eyaletinin kırsal bir ilçesidir. Buradaki pirinç tarlaları, tipik olarak 2200 ila 1 metre genişliğinde dar teras katmanları şeklinde 1,5 hektarlık dağ yamaçlarında uzanır. Pirinç terasları yılın farklı zamanlarında farklı görünür ve genellikle renk değiştirir. İlk başta parlak yeşildirler ve pirinç çiçek açmaya başladığında tarlalar altın sarısı olur. Görsel şölene doymak için doğa severlerin kolay olmasa da en tepeyi tercih etmesi daha uygun olacaktır.

 

                                    

 

 

Büyük Kanal - Venedik

 

Venedik’in ünlü kanallarından en büyüğüdür. Büyük Kanal, diğer kanal kolları için bir orta koridor vazifesi görür. "S" şeklinde kenti bölen bu kanal 3.800 metre uzunluğuna sahiptir ve ortalama derinliği 5 metre ölçülmüştür. Kanalın kıyılarında bulunan 13. ve 19. yüzyıla ait yapılar ise kenti benzersiz bir hale bürümüştür.

 

 

 

 

Angel Şelalesi - Venezuela

 

Kerepakupai Meru Şelalesi, Venezuela'da bulunan dünyanın en yüksek çağlayanıdır. Şelalenin suları, en uç noktadan tabana doğru düşerken 807 metre boyunca hiçbir engele çarpmadan ilerler. Şelaleyi, 20. yüzyılın başlarında, kâşif Ernesto Sánchez La Cruz keşfetmiştir. Batı dünyası ise ancak 1935'te Amerikalı pilot Jimmie Angel sayesinde bu şelalenin varlığını öğrenmiştir. Angel, değerli taşlar aramak amacıyla 1933 yılında çıktığı yolculukta şelaleyle karşılaşır. Şelalenin güzelliğini karısı ve iki arkadaşıyla da paylaşmak isteyen Angel'ın tekrar gelişinde kullandığı uçak, yerlilerin Şeytan Kanyonu dediği Auyan tepesine düşer. Angel, karısı ve iki arkadaşı, 11 gün süren çetin bir mücadelenin ardından küçük bir kasabaya iner. Onların bindiği uçak ise tam 33 yıl sonra tepeden helikopter yardımıyla kaldırılarak Maracay'daki Aviation Müzesi'nde sergilenir. Şeytana meydan okuyan uçuşuyla Angel, Venezuela'nın efsanesi haline gelir.

 

 

 

 

Tac Mahal - Hindistan

 

Tac Mahal, Hindistan'ın Agra şehrinde, 1631-1654 yıllarında inşa edilmiş anıt mezar.  Babür İmparatorluğu'nun 5. hükümdarı Şah Cihan'ın 17 Haziran 1631 tarihinde genç yaşta ölen eşi Ercümend Bânû Begüm (Mümtaz Mahal) için o zamanki imparatorluğun başkenti olan Agra'da Yamuna Nehri'nin kıyısında yaptırılmıştır. Mümtaz Mahal'in ve 1666'da ölen imparator Şah Cihan'ın mezarlarını barındırır. 1983'ten bu yana UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır.

 

 

                                                                 

 

 

Zhangjiajie Parkı - Çin

 

Zhangjiajie 1982 yılında Çin'de kurulmuş ilk ulusal parktır. En yüksek zirveye Mountain Hallelujah Avatar adı verilmiştir.Bu milli parkın adı meşhur AVATAR filminin ardından 2010'da yeniden adlandırılmıştır. Zhangjiajie Milli Parkında yaklaşık olarak 3.000'den fazla eşsiz jeolojik oluşum vardır. Araştırmalarda, sütunların milyonlarca yıl öncesinde; bu alanda meydana gelen volkanik bir faaliyet sonucunda ortaya çıktığını söylerler. Burada sadece jeolojik oluşumlar değil, 700'den fazla bitki türü vardır; yoğun ormanlarda 100'den fazla hayvan ve kuş türü yaşamaktadır.

 

 

      

 

 

Sualtı Şelalesi - Mauritius

 

Hint Okyanusu'nda yer alan Mauritius sıra dışı doğa olayına ev sahipliği yapıyor. "Sualtı şelalesi" ismi kulağa ilginç gelsede aslında çağrıştırdığı anlamdan farklıdır. Okyanusun içindeki şelale görüntüsü bir göz yanılsamasından ibarettir. Buna neden olan kum ve alüvyonun birikim biçiminden ötürü, sanki su altında şelale gibi daha da derinlere akan bir yapı varmış gibi gözükmektedir. 

 

 

                     

 

 

Santorini Adası - Yunanistan

 

Ege Denizi‘nde yer alan ve Yunanistan‘a bağlı Santorini Adası ( Eski adı ile Thira Adası ), tarihin bilinen en büyük volkan patlamalarından olan Minos Patlaması sonrası oluşmuş. Doğal afet sonucu yapılaşmanın doğal oluşuma uygun bir şekilde yapılması adayı eşsiz bir görünüme bürünmüştür. Santorini’nin iki büyük yerleşimi Fira ve Oia, mavi ve beyaz rengin hakim olduğu eski evleriyle adeta görsel bir şölen oluşturmaktadır.

 

 

                           

 

 

Mermer Mağaraları - Şili

 

Şili'nin güneyinde yer alan Patagonya'nın General Carrera Gölü kıyısındaki 6000 yıllık mermer mağaraları benzersiz bir görüntü oluşturmaktadır. Muhteşem bir doğa harikası olan bu mermer mağaralar içerisinde bulunan Carrera gölünün rengini yansıtıyor.  Bölgeye sadece tekneyle erişilebilir.

 

 

                                                   

 

 

Müzeler Adası - Almanya

 

Almanya'in başkenti Berlin'in Mitte ilçesinden geçen Spree Nehri'nin üzerinde bulunan küçük bir adanın kuzey kısmında bulunan 1 kilometrekarelik alana sahip müzeler kompleksi. Bir arada Bode, Pergamon, Neues, Alta Nationalgalarie ve Altes’ten oluşan 5 büyük müze ve Berlin Katedrali bulunmakta. Müzeler bulundurdukları koleksiyonların yanında mimarisiyle de oldukça beğenilmektedir. Müzeler Adası, 1999'dan beri UNESCO'nun Dünya Mirasları Listesi'nde bulunmaktadır.

 

 

                                                       

 

 

Gökkuşağı Dağı -  Peru
 

 

Gökkuşağı Dağı, Peru Cusco bölgesinde yer alıyor. Bölgenin orijinal adı Vinicusca ve dağ, "Montana De Siete Colores" yani Türkçesi Yedi Renk Dağı olarak adlandırılıyor. Peru'nun And Dağları'nda bulunan bu Gökkuşağı Dağı, deniz seviyesinden 5.200 metre yükseklikte konumlanır. Dağı bu kadar renkli yapan ise, Vinicunca bölgesindeki karların erimesi ile beraber toprak aşınmaya başlarken farklı mineral tabakalarının dağ boyunca katman halinde açığa çıkmasıdır.

 

 

 

 

Plitvice Ulusal Parkı - Hırvatistan 

 

Plitvice Gölleri; Hırvatistan'da Bosna-Hersek sınırına oldukça yakın bir bölgede yer alan, aynı zamanda UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesine aldığı göller topluluğudur. Plitvice Gölleri Milli Parkı 19.5 hektarlık göl, şelale ve ormanlık bölgeden oluşuyor. Flora ve fauna zenginliğiyle de dikkat çeken Plitvice Milli Parkı, boz ayıların yanı sıra 156 kuş, 321 kelebek ve 20 farklı türden de yarasaya ev sahipliği yapıyor.    

 

 

                                         

 

 


Louvre Müzesi - Paris

 

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Yaklaşık 35.000 kadar tarihî sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. Müzedeki eserlerin çeşitliliği nedeniyle müze Sully, Richelieu ve Denon isminde 3 ayrı kanata ve 8 bölüme ayrılmaktadır. Her bölüm içerisinde farklı kültürlere, medeniyetlere ait eserler bulunmaktadır.

 

 

 

 

Jeita Mağarası - Lübnan

 

Jeita Mağarası, yaklaşık 9 kilometrelik bir uzunluğu kapsayan iki ayrı, ancak birbirine bağlı, karstik kireçtaşı mağaralarından oluşan bir sistemdir. Mağaralar, Lübnan'ın başkent Beyrut'un 18 kilometre kuzeyindeki Jeita mevkiinde Nahr al-Kalb vadisinde bulunmaktadır. İki kısımdan oluşan mağara farklı dönemlerde keşfedilmiştir. Alt kısım 1836 yılında Reverend William Thomson tarafından; üst kısım ise Lübnanlı mağara bilimciler tarafından 1958 yılında keşfedilmiştir.

 

 

 

 

Aspendos Antik Kenti - Antalya

 

Aspendos veya Belkıs, Antalya ili Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan antik tiyatrosuyla meşhur bir antik kenttir. Roma dönemine ait korunmuş en iyi antik tiyatro olma özelliğine sahiptir. Aspendos Tiyatrosu, gerek mimari özellikleri gerekse iyi koruna gelmişliği ile Roma Devri tiyatrolarının günümüzdeki en seçkin temsilcilerinden biridir. Tanrılara ve devrin imparatorlarına adanan yapı, Roma tiyatro mimarisinin ve yapım tekniğinin son çizgilerini sergiler. Dünyanın akustik olarak en iyi tiyatrosu kabul edilen yapıt, 20 bin kişi kapasitelidir. İmparator Marcus Aurelius devrinde, Theodoros’un oğlu mimar Zenon tarafından inşa edilmiştir.

 

 

                                         

 

 

İskenderiye Kenti - Mısır

 

İskenderiye, Kahire ve Giza'dan sonra Mısır'ın üçüncü, Afrika'nın ise yedinci büyük kenti ve ekonomik merkezi olan bir kenttir. Akdeniz'in incisi olarak tanımlanan bu şehir M.Ö. 331 yılında Büyük İskender tarafından kurulmuştur. İskenderiye kenti, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve böylece farklı dinlerin, kültürlerin, ticaretin, bilimin ve köklü bir tarihin merkezi haline gelmiştir. İskenderiye kütüphanesi, deniz feneri, montazah sarayı, Greko- Romen müzesi ve daha birçok yapılarıyla ziyaretcilerinin cazibe merkezi haline gelmiştir.

 

 

                                        




 

 

Etiketler: Türkiye, dünya, gezi, tarihi güzellikler, doğal güzellikler, keşif, kültür, turist, gezgin, tatil, medeniyet, göl, deniz, şelale, ada
Temmuz 19, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Alışveriş deneyiminizi geliştirmek, hizmetlerimizi sunmak, müşterilerin hizmetlerimizi nasıl kullandığını anlayarak iyileştirmeler yapabilmek ve ilgi alanlarına göre özelleştirilmiş reklamlar da dahil olmak üzere reklamları gösterebilmek için çerezler ve benzeri araçları kullanmaktayız. Onaylı üçüncü taraflar da bu araçları, reklam gösterimimizle bağlantılı olarak kullanır.